HWC Schaduwpeiling 2017: de uitslag onder de loep

Afgelopen maandag verbaasde GroenLinks van Jesse Klaver vriend en vijand toen hij de HWC schaduwpeiling nipt won. Met slechts een verschil van 6 stemmen werd D66 van Alexander Pechtold afgetroefd. De VVD van Mark Rutte en de PVV van Geert Wilders volgden op plek 3 en 4. Van echte ‘middenpartijen’ was geen sprake; de rest haalde hooguit 8 zetels. Met name de 3 zetels van de PvdA staken bleek af tegen de overwinning van het linkse alternatief GroenLinks. Hieronder de kamerverdeling volgens de zeshonderd stemmers van het Hermann Wesselink College:

Wat meteen opvalt, is het hoge gehalte groen. Het HWC heeft duidelijk vóór het klimaat gestemd. De stelling ‘alle kolencentrales moeten zo snel mogelijk dicht’ zou een dikke meerderheid (een meerderheid is er bij 76 zetels) halen met GL (33), D66 (32), PvdD (7), CU (3) en nog een zetel van SP, PvdA, DENK, Art1kel of 50plus, als de partijen unaniem zouden stemmen.

Met de 7 zetels voor de piratenpartij maken veel HWC’ers een voor Den Haag nog relatief onbekend gebaar. Wordt onze internet privacy nog niet serieus genoeg genomen?

Ook de PVV doet het goed met 18 zetels. Daarmee scoort Wilders op school beduidend beter dan onder de volwassenen in Amstelveen, onder wie hij 13 zetels (9%) haalde. De grootste partij onder de volwassen Amstelveners, de VVD, vergaart op het HWC in verhouding dan maar weinig stemmen. Waar 18+ de partij van Mark Rutte 42 zetels toebedeelde in het echt, krijgt de VVD op school er maar 28.

Met Jesse Klaver als minister-president en GroenLinks als vormgever van een kabinet lijkt de uitslag op het eerste gezicht een overwinning voor links. Een kabinet van GroenLinks, D66, PvdD, PvdA en SP/CU/DENK zou zeker niet onwaarschijnlijk zijn bij deze uitslag. Belangrijke veranderingen zouden dan zijn dat inkomensverschillen worden verkleind (indien D66 inschikt), het klimaat actiever wordt beschermd en het eigen risico in de zorg wordt afgebouwd en dat laatste hangt wederom van D66 af. De linkse (sociale) partijen willen namelijk inkomensverschillen verkleinen en het eigen risico in de zorg afschaffen om armen te beschermen. D66 is genuanceerder en vindt dat rijke mensen al genoeg belasting betalen over hun loon en dat het afschaffen van het eigen risico voor te hoge premies (maandelijkse kosten voor zorg) zorgt. Het enige andere alternatief op D66 voor GroenLinks is dan de VVD, maar de verschillen met die partij zijn nog groter. Verder had Jesse Klaver de PVV al uitgesloten.

 

Een links kabinet dus. Maar hoe zit het met de echte verkiezingen?

Op de landelijke verkiezingen van 2017 stuntte de VVD met 33 zetels. Dat is weliswaar een verlies ten opzichte van 5 jaar geleden, toch werd er met een straatlengte van alle andere partijen gewonnen en lukte het Wilders niet om het spannend te maken. Het zit er nu dik in dat de VVD gaat regeren met het CDA, D66 en nog een partij uit het rijtje GroenLinks/PvdA/SGP/CU. Het eigen risico wordt dan waarschijnlijk niet afgeschaft, belasting voor rijken wordt niet verhoogd en er komt geen bindend referendum. Nederland zal niet uit de EU stappen en vluchtelingen zullen (hoewel strenger) opgevangen blijven worden. Hieronder de kamerverdeling van de echte verkiezingen van afgelopen week:

Terug naar onze eigen school. Met zo’n 600 stemmen (een opkomst van 36%, meer dan het Oekraïne-referendum) kunnen we wel spreken van een helder beeld van de mening van de leerlingen. Opvallend: de grootste 5 partijen op het HWC komen precies overeen met de landelijke grootste 5 partijen onder de jeugd. In de officiële scholierenverkiezingen, waar wij niet aan meededen, werd GroenLinks ook het grootst. D66 en VVD verloren ook nipt en de PVV en het CDA volgden op een grotere afstand.

GroenLinks werd niet in iedere jaarlaag het grootst. Voor de uitslag (in aantal stemmen) per jaarlaag, zie de grafieken hieronder.

 

Voor de staafdiagrammen bedanken we Lena Spaan uit v6. Wat kunnen we van die deelresultaten afleiden? Oordeel zelf. Het was mooi om te zien hoe leerlingen van alle niveaus en uit alle jaarlagen hun stem uitbrachten. Een goed omen voor over 4 jaar, want vergeet niet: wie niet stemt, mag ook niet klagen.

 

Joep Wisse uit v6.