Vrijdag 9 december was het weer zover: Paarse Vrijdag! De dag waarop we elkaar laten blijken open te staan voor alles: straight of gay, jongen of meisje en alles ertussenin. De school kleurde paars voor iedereen.

 

En dan is dit de tweede keer alweer. Opvallend genoeg was het paars een stuk meer aanwezig dan vorig jaar, wat alleen maar opgevat kan worden als een goed teken. Er hing zelfs een heuse regenboogvlag bij de ingang! Vreemd was die extra aandacht ook niet: de Paarse Vrijdag posters hingen overal. Het standje bij de trap zorgde ook nog voor wat last-minute aandacht, met als gevolg dat de honderden armbandjes werkelijk de dozen uit vlogen.

 

De Gay Straight Alliance was het brein achter deze dag. Zij hadden naast een aantal (spontane) voorlichtingen ook verschillende acties op touw gezet. Een van die acties was de ‘pauze actie’ (jaja, origineel); een wedstrijdje ballonnen prikken in de aula. In de tweede pauze kwamen leerlingen en docenten samen om elkaar de ballonnen van de enkels te trappen. ‘Het begon rustig, maar al gauw heerste er complete chaos met rennende en gillende mensen die uit alle macht hun ballon probeerden te redden van de ondergang. Een geslaagde actie dus!’ aldus Famke van Rijn, officieuze voorzitter van de GSA.

 

Dit bleek slechts een voorproefje van wat er nog meer op het programma stond. Na het vijfde uur was een heuse dragshow georganiseerd, voorafgegaan door een reeks optredens van allerlei bands, muzikanten en een zelfgeschreven rap. Zowel bij de muziek als bij de show waren docenten en leerlingen betrokken. Één ding kunnen we wel stellen: nog nooit is er zo’n hoge concentratie sassiness geweest op het HWC als tijdens deze bewuste middag! Van een take op Wim Sonneveld tot een one-man-show op Uptown Funk, alle deelnemers hebben een spetterende act neergezet.

 

Hoewel het publiek zich in eerste instantie nauwelijks liet zien (wat wil je ook met zo’n tijd), kwamen er in de loop van de middag wat meer mensen binnen druppelen. Misschien hielpen de hapjes en drankjes daar ook bij.

 

Tot slot nog een eervolle vermelding voor alle enthousiaste GSA-leden die deze dag mogelijk hebben gemaakt! Jullie inzet is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven.

 

Maar hoe geslaagd deze dag ook was, nog paarser kan de school altijd. Volgend jaar een lik verf eroverheen?