Het Hermannetje

De schoolkrant van het Hermann Wesselink College

Doen docenten vanavond aan de lijn?

Alle PWS’en zijn ingeleverd. Bijna alle literatuurmondelingen zijn gevoerd. Wat ga je dan doen als V6’er? Je zou je al kunnen gaan voorbereiden op de examens. Daar vonden wij het toch echt te vroeg voor! Als echte onderzoekers in spé hebben wij daarom met al onze nieuwe skills een zeer representatief onderzoekje uitgevoerd onder alle medewerkers van het HWC. Dit hebben wij gedaan om voor eens en altijd te bepalen wat het lekkerste stukje gebak is om onder het genot van prachtig vuurwerk op te peuzelen. En wetenschap moet toch voor iedereen een reden zijn om wat extra oudejaarsavondgebak te eten.

 

Introductie en onderzoeksvraag

Je kent het wel, het is december, het is koud buiten, de geur van frituurvet komt je neus binnen en je denkt: het is tijd voor een oliebol. Met krenten? Zonder krenten? Met appel, gember, of, voor waaghalzen, met rum? Of toch een appelflap. Een wafel. Soesjes? Keuzestress is niet onbekend als het om oudejaarsgebak gaat. De vraag is, hoe de employés van het HWC over deze keuzes denken. Wat kiezen zij als zij watertandend in de rij voor de oliebollenkraam staan? En wat zijn hun beweegredenen?

 

Literatuuronderzoek

Het is verbazingwekkend hoeveel verschillende soorten oudejaarsgebak er zijn. Toch moest er een keuzelijst worden gemaakt en die bestond uit: oliebol, oliebol met krenten, oliebol met rum en rozijnen, oliebol met gember, appelbol,appelflap, appelbeignet, berlinerbol, sneeuwbol/slagroombol, bakkersroombol, bananenbol, ananasbol, chocoladebol, wafel, soesjes en tot slot de mogelijkheid om iets anders lekkers aan te geven dat in de lijst ontbrak.

 

Methode

Men neme voor dit onderzoek:

  • Een handige enquête met een foto van elke lekkernij. Hierbij is het enorm belangrijk dat ze allemaal even onweerstaanbaar zijn, zodat het wel eerlijk blijft
  • Een stel goedgehumeurde HWC-docenten/medewerkers dat niet tot Oud en Nieuw kan wachten, liefst rond etenstijd
  • Een overtuigende mail waar je als geënquêteerde wel op in móet gaan

Mix deze ingrediënten vervolgens in de juiste verhoudingen – dit leidt gegarandeerd tot goede resultaten. En ja hoor, nadat alle (technische) problemen (met behulp van de geënquêteerden) opgelost waren, stroomden de resultaten binnen.

 

Resultaten

Heel wat docenten hebben gereageerd en tussen alle reacties (we hebben ze natuurlijk ook om een motivatie gevraagd) zaten ook een paar echte pareltjes. Maar voordat we die bespreken, tonen we eerst deze imposante grafiek:

Niet geheel onverwacht bleek dat ruim 40 procent van onze geliefde docenten het liefst een simpele oliebol met krenten opsmikkelt, op de voet gevolgd door appelflappen en appelbeignets. Misschien heb je al opgemerkt dat de percentages samen de 100% ver overstijgen. Dit komt doordat is gebleken dat sommige mensen gewoon niet kunnen kiezen en meerdere favorieten hebben. Who’s to judge?

 

Maar waarom zijn deze specifieke lekkernijen zo gewild? De meeste reacties kunnen onder de noemers traditie en gezondheid worden geschaard: “Zo maakte mijn moeder ze ook altijd, echt een traditie” en “Minder vet, ik hoop dat het iets gezonder is”. Het valt wel op dat sommigen juist voor luchtig en gezond gaan en het anderen juist niet te vet en plakkerig genoeg kan zijn. Een personal favourite is de motivatie van meneer Ellens voor zijn voorkeur voor de appelflap: “Vet en zoet, en toch klinkt het alsof het gezond is”. Met nadruk op klinkt, want er zijn heel wat veronderstellingen die meteen ontkracht moeten worden met betrekking tot gezond oudejaarsgebak. Oliebollen met krenten zijn bijvoorbeeld helemaal niet gezonder dan die zonder. Als er dan gezond moet worden gedaan, dan is de appelbeignet met ‘slechts’ 100 calorieën de beste keuze. Helaas bleek dat ander fruit, zoals dat in de ananasbol en de bananenbol, niet zo gewaardeerd wordt, hoewel ook dit gebak zeker een bijdrage kan leveren aan de aanbevolen twee stuks fruit per dag.

 

Er was ook een verschil tussen mensen die de oudejaarssnacks kunnen blijven eten en mensen die na een paar versnaperingen al ‘kotsmisselijk’ zijn. Zo kan meneer Burggraaf niet stoppen met het eten van gewone oliebollen, terwijl mevrouw Van der Meulen meer van appelbollen houdt, omdat ze van oliebollen al snel misselijk wordt.

 

Wat ons overigens wel een beetje verbaasde is dat de gewone oliebol relatief zo onsuccesvol is. In een aantal gevallen werd de olie genoemd als de reden. Een harde werkelijkheid voor de oliebol. Daar moeten we dus maar campagne voor gaan voeren in de lerarenkamer.

 

Natuurlijk bestaat er meer dan alleen het oliebollenkraamassortiment. Naast de zoetige opties is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid om voor hartig te gaan. Wie weet zijn ‘bitterbollen’, ‘aardappelflappen’ en ‘rabarberlinerbollen’ wel de standaard over een paar jaar. Daarnaast werden bacci di ricotta en oliebollen met rum en sukade (de citrusvrucht, niet de lapjes!) ook als favoriet eten genoemd.

 

En dan nu waar we allemaal op gewacht hebben: dé golden reacties. Prachtige omschrijvingen, persoonlijke gevoelens en argumentaties waar niets tegenin te brengen valt. Zo antwoordde onze rector dat hij het liefst in de rij staat voor een oliebol met krenten, “Omdat ik het oude jaar graag afsluit met iets wat ik het hele jaar door nooit zal eten. Omdat ik meer van krenten houd dan zonder krenten. En omdat het kan.” Q.E.D.

 

Hetzelfde geldt trouwens voor deze anoniem achtergelaten reactie: “Omdat deze (soesjes, red.) het lekkerst zijn.” Ook om deze argumentatie kunnen wij niet heen (mogen we deze zo toepassen bij wiskunde en in onze betogen?).

 

Een woord dat opvallend vaak voorkwam in de motivatie was het woord ‘lekker’,  in veel verschillende variaties: ‘lekker!’, ‘lekkr’, ‘lekkrrrrrr!’, ‘is lekker’, ‘het aller-, allerlekkerste mondgevoel’, ‘lekker smeuïg’, ‘super lekker’, ‘lekker plakkerig’ en ‘lekker fris’.

 

Toch was niet iedereen zo duidelijk. Wij kregen namelijk ook deze cryptische reactie, over de voorkeur voor oliebollen met rum en rozijnen: “Het antwoord op deze vraag wordt gevormd door de roman Rumeiland van S. Vestdijk (lézen dat boek!).” Daar zijn we helaas nog niet aan toegekomen, maar misschien onder het genot van een oliebol?

 

Ook een aantal prachtige beschrijvingen kan jullie niet worden onthouden. Zo vindt mevrouw Payne de appelflap, berlinerbol, sneeuwbol en bakkersroombol “nice and sweet, a little bit tart, warm, squishy, best comfort food ever”. Mevrouw Hoekstra is dol op appelflappen zonder smurrie, beter bekend als spijs. Meneer Rot antwoordde als echte musicus en wiskundige: “De bol is de perfecte vorm, de rozijnen vormen de krenten in de brij en de rum voegt een vleugje uitstijgen boven het aardse toe, waardoor deze delicatesse voor mij symbool staat voor een nieuw jaar levensgenieten.”

 

De reactie die wij als laatste binnenkregen, verdient natuurlijk ook een plekje: Zoals een oliebol (met krenten, red.) hoort te zijn. Ik heb wel vreselijk veel trek gekregen in zo’n vers, knapperig aan de buitenkant en zacht van binnen oliebolletje door deze enquête. Hou even op!”  

 

Voor alle docenten die antwoordden dat hun eigengemaakte bollen het allerlekkerst zijn: de redactie, a.k.a. testpanel, wacht met spanning af ;).

 

Conclusie

Het onwaarschijnlijke is gebleken: onder de HWC’ers is de oliebol met krenten de absolute numero uno, maar ook de appelflap en appelbeignet zullen in de meeste huizen niet ontbreken. Voor de meeste deelnemers geldt dat zij vinden dat de oliebol erbij hoort en gewoon lekker is.

 

Discussie

Er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering en vervolgonderzoek. Zo is het om te beginnen interessant om te kijken wat voor invloed poedersuiker heeft op de keuze. Daarnaast zal er bij een vervolgonderzoek ook een ‘proef-en-test-gedeelte’ moeten zijn voor de proefpersonen voor nog betrouwbaardere resultaten. En tot slot: zoals het een degelijk onderzoek betaamt, zullen ook de onderzoekers aan dit gedeelte mee moeten doen om afwijkingen in de resultaten te voorkomen.

 

Dankwoord

Onze dank gaat volledig uit naar iedereen die een bijdrage aan het onderzoek heeft geleverd, waaronder de docenten en medewerkers, die tijd hebben vrijgemaakt voor dit onderzoek van hoog wetenschappelijk niveau, Google, voor het gratis beschikbaar stellen van hun enquêtesoftware en voor het in bruikleen geven van hun zoekmachine van afbeeldingen die ons deed watertanden, en Wikipedia, voor een bijna complete lijst van heerlijke zoetigheden.

 

Nawoord

Voor iedereen die nu spontane trek heeft gekregen in een (of meerdere) van deze heerlijke oudejaarsavondgebakjes: eet smakelijk! Wij wensen iedereen een heel mooi, gelukkig en gezond 2017!

 

Marie-Christine van de Glind (V6) & Hidde Koerts (V6)

« »

© 2021 Het Hermannetje.