Op vrijdag 16 september is het zover: Hidde Koerts (v6) doet mee aan de finale van de Nederlandse Wiskunde Olympiade. Na een  jaar lang oefenen, de voorronde op het HWC en de tweede ronde op de VU, moet het nu gebeuren op de TU in Eindhoven.

In een grote sportzaal staan 150 tafels klaar voor evenzoveel finalisten uit heel Nederland. Ze hebben drie uur voor vijf opgaven.

Voordat het begint krijgen de kandidaten en hun begeleiders een broodje; als de start in zicht komt, worden velen wat nerveuzer. In de zaal neemt Hidde plaats aan zijn tafel, daarop ligt zijn startnummer. Even eerder vroeg ik me af wat het dichtstbijzijnde priemgetal is bij zijn startnummer. We weten het niet zo snel. Het publiek verlaat om 13.00u de zaal: de finale is begonnen.

Om 13.30u krijgen wij buiten de opgaven. Iemand naast me zegt dat hij ze thuis gaat oplossen. Maar hij houdt het geen vijf minuten vol en begint ook met puzzelen. Oei, wat lastig. We, veelal docenten, overleggen. Hoe pak je som 1 aan? Is er inderdaad maar één oplossing voor som 3? Opgave 4 lijkt gemakkelijk maar zal Hidde hem ook snel vinden? We gaan naar een lezing. Als we na een ruim uur terugkomen liggen de antwoorden klaar. Ik pak twee sets, een voor Hidde.

Het is nu 15.56u, wij zitten buiten te wachten terwijl Hidde en zijn concurrenten de laatste regels schrijven. Is het gelukt?

Om 16.15u zijn ze nog niet buiten. Studenten in gele T-shirts, de crew, staan klaar…..

Om 16.18u komt Hidde naar buiten. Hij heeft alles gedaan; het was niet zo moeilijk als de tweede ronde.

De prijsuitreiking is op 11 november

C. Bangma

Oh ja, Hidde’s startnummer ligt precies tussen twee priemgetallen waarvan 1129 er een is. Het is deelbaar door 2 en door een ander priemgetal. Wat is het startnummer?

De opdrachten kan je hier vinden.