Het Hermannetje

De schoolkrant van het Hermann Wesselink College

Onze eigen Marinus van der Lubbe

Het was donderdag 12 mei, de avond viel. Een rode gloed bestreek de daken van Berlijn. Het Hermann Wesselink College had 14 leerlingen en een leraar afgevaardigd naar het Bundestaggebouw. Aandachtig werden de corridors van de Reichstag bezichtigd. Er werd ook kennis genomen van de Duitse geschiedenis. Zo maakte het collectief kennis met de bustes van bekende historische figuren, zoals bijvoorbeeld die van Vladimir Lenin. Komraad Thomas Bakker besloot een rustig hoekje uit te kiezen om zo zijn respect te tonen aan de vader van de Sovjet Unie; het leverde een beeldig plaatje op. Maar tot onze schrik moest komraad Bakker zijn vlag afstaan aan de Duitse autoriteiten! Zijn rode trots werd hem ontnomen en al het beeldmateriaal is verloren gegaan onder druk van de agenten. De vlag kon hij pas later ophalen.

Nadat we flink hadden genoten van het uitzicht vanuit de koepel mochten we de vlag ontvangen. De beveiligers hadden een delegatie van de Russische ambassade verwacht, maar wij van het HWC hebben natuurlijk te allen tijde goede intenties. Een X-ray scan en tal van agenten met pistolen hadden niet kunnen voorkomen dat 83 jaar na Marinus van der Lubbe opnieuw een jonge Hollandse communist de rode eer hoog kon houden.

Overigens was de rest van de reis ook best leuk. Zo hebben we alcoholvrij bier geproefd, donuts gegeten en de currywurst geprobeerd. We zijn ook sportief geweest: op vliegveld Tempelhof vond de voetbalkraker tussen team Abe en team Oeds plaats en de Berlijnse Vierdaagse hebben we ook achter de rug.

De reis had zijn ups en downs: de U-Bahn bracht ons overal stipt op tijd maar de NS liet ons gestrand achter op de Duitse grens. Sommigen zijn hoog de Fernsehturm in geweest, anderen zijn diep ondergronds in de Berlin Unterwelten geweest. Leerlingen met biologie leerden over de fauna van de Berlin Zoo terwijl iedereen met geschiedenis het halve eindexamen nu uit zijn hoofd kent. Kortom: voor ieders wat wils: we hebben allemaal genoten van een zonnig Berlijn.

« »

© 2021 Het Hermannetje.