(een verslag door de ogen van een vwo-5’er)

Afgelopen donderdag was het zover: de profielwerkstukken moesten worden ingeleverd. Dit gaf alle examenleerlingen gemengde gevoelens: als ze het hebben ingeleverd zijn ze er vanaf, maar ze moesten die deadline natuurlijk wel halen…

Al dit pws-gedoe verklaart overigens ook waarom wij de laatste tijd zo weinig hebben geplaatst. Het absolute merendeel van de redactie zit namelijk in vwo 6. Bij dezen onze excuses voor onze afwezigheid afgelopen tijd. Gelukkig zijn we nu weer helemaal terug!

Maar goed, ik zit zelf in vwo 5 en begon me de afgelopen weken een steeds duidelijker (en schrikbarender) beeld te vormen van het profielwerkstuk. Ik weet helaas al wat mij te wachten staat volgend jaar. Als je niet zo goed weet wat zo’n werkstuk inhoudt, is dat geen probleem. Probeer nog even zorgenvrij verder te leven. Zelf weet ik eigenlijk vooral dat je er minimaal 80 (!) uur aan moet werken. Aan het einde van dit jaar zal ik er echter informatie over krijgen en zullen de tips mij om de oren vliegen. “Begin op tijd!” Dit zal ik nog vaak horen. Ook de huidige v6’ers zullen dit vaak hebben gehoord, maar hebben ze ook daadwerkelijk geluisterd? Afgaande op het feit dat mijn v6-vrienden zo ongeveer elke pauze het woord pws-stress lieten vallen, denk ik van niet…

jfyhujOok onze eigen hoofdredactrice Anna Easton moest eraan toegeven. Zoals je op de foto kunt zien werd er zelfs in de laatste pauze voor de deadline nog stug doorgewerkt.

Het pws is blijkbaar zo groot dat het zijn eigen woorden verdient. Zo is het ‘pws’en’ tegenwoordig in bepaalde kringen een veelvoorkomend werkwoord. Mijn vrienden heb ik afgelopen week nauw geobserveerd. Zo zag ik ze vaak worstelen met een lastige tweestrijd tussen pws en Netflix, want waarom zou je aan je pws werken
als je ook drie seizoenen van je favoriete serie er doorheen kunt jagen? Daarnaast zag ik het bekende ‘procrastinating’ veel voorkomen in zijn puurste vorm. Maar ja, het hoort er gewoon echt bij. Voordat je eindelijk verlost bent van school moet je nou eenmaal je profielwerkstuk maken. Het beste dat mensen als ik kunnen doen, is zich mentaal voorbereiden en inderdaad: op tijd beginnen! En ja, uiteindelijk komt alles toch wel goed?