In het artikel van 15 juli 2016 (klik vooral nog even door), geschreven door onze eigen meneer Van Middelkoop, was al te lezen dat Het Hermannetje een prijs had gewonnen. En niet de eerste de beste prijs: 28 oktober stapte de redactie in de trein, op weg naar het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag voor een masterclass speechwriting, gegeven door Michelle Knight, de speechwriter van Lodewijk Asscher!

Na wat gedoe omtrent opstapplekken en kaartjes (hoe kan het ook anders) kwamen we aan in Den Haag. Dat we niet zomaar ergens op bezoek waren, werd ons al gauw duidelijk toen ons meteen bij binnenkomst om identificatie werd gevraagd. Tsja, dat gebeurt je ook niet dagelijks. Nadat een aantal verlopen of missende ID’s (oeps) door de vingers werd gezien en iedereen officiële overheidspasjes had gekregen, kwam Michelle Knight ons halen.

De redactie werd warm onthaald door zowel Michelle Knight, als Ward Oranje (de werkbezoekcoördinator van minister Asscher) en Jesper Dekker (de social media coördinator). Vervolgens begon de masterclass. Natuurlijk sloeg Andrea, die samen met Swen ons social media duo vormt, meteen met Jesper aan het ‘bonden’ en zo belandde Het Hermannetje op de Instagram story van het ministerie van SZW! Natuurlijk met flitsende roze tekst erbij.

We hebben gehoord wat dat nu inhoudt, speechwriter zijn, maar we weten ook wat een werkbezoekcoördinator precies doet en hoe je nu zelf het allerbeste een speech kan schrijven.

Na de presentatie was er ook nog een praktisch onderdeeltje. Speech time! Meneer Oranje was immers niet zomaar aanwezig. Als minister Asscher een werkbezoek af moet zeggen, laat hij toch nog even een videoboodschap voor de mensen achter. Die boodschap moet gefilmd worden. En wie doet dat? Juist! Ward de werkbezoekcoördinator. Hij is ook cameraman, en het leek hem wel leuk als de redactie net zo’n videoboodschap in elkaar zou knutselen. Dus moest de redactie in een kwartiertje zo even drie speeches uit de mouw schudden, die vervolgens op camera werden vastgelegd en tot slot aan iedereen werden geshowd voor feedback. Op die bewuste dag werden redacteurs Noah, Silke en Bryan als vice-ministers in de dop ontdekt. Dit kon natuurlijk niet zonder begeleiding van hun eigen persoonlijke speechwriter én woordvoerder, rollen die vervuld werden door de rest van de redactie. Wat een optredens, geweldig!

Nog even snel een groepsfoto maken – niemand knipperde gelukkig – en toen was de masterclass alweer voorbij. Het was een kort maar krachtig bezoek, zoals dat zo treffend kan worden gezegd. Alles was tip top geregeld (inclusief de catering; de donuts waren heerlijk!) en je kan dus wel zeggen dat het ministerie goed voor haar gasten zorgt. Het was leuk, leerzaam en vooral ontzettend gezellig, met veel dank aan Michelle Knight, Ward Oranje, Jesper Dekker, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en alle andere betrokkenen die voor deze unieke middag hebben gezorgd! Volgend jaar weer…?

jaja

Foto door Jesper Dekker

Marie-Christine van de Glind & Lena Spaan