Wat doe je als het zomerweer in Nederland dreigt om te slaan? Dan ga je naar Rome! Dat is precies wat wij V6’ers dachten. Met een groep van 25 BV’ers (Beeldende Vorming) en Latinisten en drie docenten gingen we het grote avontuur aan.

20160918_133941

Net een zware schoolweek achter de rug en dan om 4:30 (’s nachts!) verzamelen op Schiphol. Oef. Je moet er wel wat voor over hebben om naar Rome te gaan. Als een stel zombies stonden we daar midden in de vertrekhal te wachten op degenen die het niet zo goed gelukt was om uit een lekker warm bed te komen. Als om 4:40 de laatste personen binnen komen druppelen, staan we alweer voor de volgende uitdaging: inchecken. Natuurlijk weet niemand hoe die selfservice check-in terminals werken, maar iedereen wil het proberen. Na veel probeersels komen we samen toch maar tot de conclusie dat onze vliegmaatschappij ons deze luxe zelfstandigheid niet gunt. Dan maar aan de balie.

Eindelijk begint er een beetje vaart in het begin van deze onvergetelijke reis te komen. Na een prima vlucht stonden we daar dan, in de Italiaanse ochtendzon. Na onze koffers te hebben gedropt bij ons hotel, maakten we direct een wandeling langs een aantal prachtige fonteinen en pleinen. Terug bij het hotel was het tijd voor een powernap (ja dat was echt hard nodig) alvorens te vertrekken richting het monument van Vittorio Emmanuel II. Bovenop het gigantische bouwwerk keken we uit over de hele stad. Trots konden we al vertellen welke gebouwen we allemaal zagen en waar we allemaal wel en niet naar toe zouden gaan. Het echte hoogtepunt van die dag moest echter nog komen: hét Colosseum. Wat een bijzondere berg oude brokken marmer is dat! We hebben er een uur vol verbazing rondgelopen. In een gezellig restaurantje vlakbij ons hotel hebben we gezamenlijk de dag afgesloten.

20160919_112612

Wat hebben we verder nog gedaan? Pfoe… Veel te veel om uitgebreid te beschrijven. We hebben Caesars dood nagespeeld tussen de Chinese toeristen op het Forum Romanum, vliegtuigjes gevouwen bovenop de Sint-Pieter, stiekem heel veel foto’s gemaakt in de Sixtijnse Kapel, toneel gespeeld in het oude theater van Ostia en 2000 jaar oude skeletten bekeken in de Christelijke Catacomben. Dat was pas de halve week. Verder hebben we nog in de voetsporen getreden van de Feyenoord-supporters, gratis drankjes afgedongen bij restaurantjes, de duurste winkels van Rome leeggekocht, uitzonderlijke gedichten geschreven over moderne kunstzinnigheden, vele selfies gemaakt met de fotogenieke Burt bovenop de Engelenburcht, de duizend fonteinen (hoeveel zouden er daadwerkelijk aan hebben gestaan? 400 ongeveer?) van Villa d’Este onveilig gemaakt, alle WiFi in de hele stad leeggezogen en vooral heel veel kerken bezocht. We hebben ze voor je nageteld: de Latinisten hebben er acht van binnen gezien, de BV’ers zelfs wel dertien.   

 20160918_170822

Wat deden we ‘s avonds? Een half uur door de stromende regen lopen voor ‘de beste pizza van Rome’ die achteraf helemaal niet zo geweldig blijkt te zijn. Of je gaat uit. Of je zit de hele avond te kaarten in het hotel. We hebben veel te veel gerikt… Rikken is een heel complex en tactisch kaartspel, dat meneer Thijs je heel goed kan leren (meneer, biedt u al cursussen aan?). Als je ons kan vinden in een tussenuur, zullen we nooit nee zeggen tegen een potje van dit heerlijke spel.

Kortom, samen met drie gezellige docenten hebben we een heerlijke reis gehad! We hopen allemaal nog een keer terug te komen naar deze heerlijk chaotische stad met al haar oude overblijfselen. Jammer dat het zo snel voorbij is gevlogen…

PS: Ga alsjeblieft nooit eten bij Grotte del Teatro di Pompeo, tenzij je graag afgekat wordt, het liefst onverwacht meer betaalt en kickt op een lege maag.