Als je aan Parijs denkt, denk je aan liefde, romantiek.

En liefde is er. Het zit in het zonlicht dat de Eiffeltoren belicht, in de dauw op het gras en in de ogen van de verliefde stelletjes die op elke hoek te vinden zijn. Maar de stad biedt ook avontuur, en zo trok een deel van V5 erop uit om de boel te verkennen.

Het programma stond vol met hoogtepunten, zo werd de Notre Dame meteen bekeken op de eerste dag na aankomst met de bus.

Gelukkig was er ook vrije tijd waarin we konden doen en laten wat we wilden. Bijvoorbeeld met de metro naar de Champs-Élysées om te winkelen of de Arc de Triomphe te bekijken. In de avond gingen de meesten naar de lichtshow van de Eiffeltoren, waar menig foto werd gemaakt.parijs 1

Het avondeten werd de ene keer door de leraren geregeld, maar je kon ook zelf een terrasje uitzoeken. Waar je ook at, de Franse lekkernijen – van pizza tot stokbrood – waren verrukkelijk.

parijs 2

Er was ook een dag waarop de groep verdeeld werd en je kon kiezen naar welke bezienswaardigheid je wilde gaan. Zo ging een aantal leerlingen naar de Sainte-Chapelle, één van de mooiste kapellen in Parijs, waar het zonlicht prachtig naar binnen valt. Het natuurhistorisch museum – dat vol staat met dinosauriërs – werd ook bezocht en weer een ander besloot het reuzenrad uit te proberen.

Het weer was niet altijd even mooi, maar dat weerhield ons er niet van om de mooiste plekjes van Parijs te bekijken. Zo doemde op een goede dag de Sacre Coeur op tegen een grijze hemel, maar minder indrukwekkend was het niet.

Al met al was het een geweldige reis. We hebben veel lol met elkaar gehad, gelachen en gezeurd. Gezeurd om de kleine kamers, om de gesloten ramen en de regen en het lopen, maar uiteindelijk maakte dit alles alleen maar leuker. Zo zaten we met 15 man in de avond op de enige kamer met een open raam, en schitterde het bladgoud van Versailles nóg meer door de regen.

Het paleis van Versailles moeten we niet vergeten: we hebben kilometers in de regen door de tuinen gestruind, we banjerden door de praalzalen met de grootste bedden en omzeilden  de honderden toeristen (waar we met kop en schouders bovenuit staken).
parijs 3

Parijs was een reis om niet te vergeten. Vanwege de lange winkelstraten, de altijd geïrriteerde inwoners, de prachtige gebouwen, de verliefde stelletjes en niet te vergeten de fantastische tijd die we er met elkaar hebben gehad.

Vive la France!