krakau 19 mei was het zover! Samen met E&M leerlingen en twee docenten vlogen we om 8:45 vanuit Eindhoven Airport naar Polen toe. Een reis met hoge verwachtingen was begonnen, iedereen had er enorm veel zin in.

Aangekomen in hostel Yellow werden de kamers verdeeld. Hoewel het hostel primitief was, heerste er wel een fijne en gezellige sfeer.    Na bijgekomen te zijn van de reis zijn we begonnen met het verkennen van de Oude Stad in Krakau. Twee leerlingen hadden een route gemaakt en vertelden ons over de vele verschillende monumenten in de Oude Stad. ’s Avonds dineerden we gezamenlijk in een restaurant. Door de gunstige koerswaarde was zowel het eten als het drinken in Krakau in vergelijking tot andere Europese steden erg goedkoop.

De tweede dag maakten we kennis met leerlingen van een school in Krakau. Na leuke kennismakingsactiviteiten werd door de Poolse leerlingen een barbecue georganiseerd waarbij we voor het eerst traditionele Poolse snacks proefden. Om de middag goed af te sluiten kregen we door de leerlingen nog een rondleiding door Krakau. ’s Avonds gingen we met de groep uit in Krakau.

krakau 2De volgende ochtend kregen we vrije tijd. De meesten gingen daarom dan ook shoppen in het enorme winkelcentrum van Krakau. Om 13:00 moesten we ons melden bij hostel Yellow. Daarvandaan vertrokken we met de bus voor een bezoek aan het beruchte vernietigingskamp Auschwitz. Hier zijn in de Tweede Wereldoorlog ruim een miljoen mensen omgekomen. Aangekomen in Auschwitz I werden we rondgeleid door een gids die ons een duidelijk beeld schetste hoe het er in daar in die tijd aan toe ging. Zo kwamen we de bekende toegangspoort met daarop geschreven ‘’Arbeit macht Frei’’ tegen, ook bezochten we verschillende barakken.  Vanuit Auschwitz I vertrokken we met de bus naar Auschwitz II, wat op drie kilometer afstand van Auschwitz I lag. Doordat de nazi’s aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de gaskamers en andere vreselijke dingen van Auschwitz II hadden vernietigd, was er nog maar weinig overgebleven en te zien.

krakau 3De laatste dag  bezochten we met de ruim 750.000 leden grootste vakbond van Polen, Solidarność. Deze vakbond werd ten tijde van de Sovjet-Unie gezien als het verzet tegen het communistische regime. In een kantoor van Solidarność in Krakau werd ons over de geschiedenis en het ontstaan ervan verteld.  ’s Avonds dineerden we gezamenlijk, waarna we de mogelijkheid kregen om nog even uit te gaan met de groep. Veel rust hadden we niet, want om 04:00 moesten we opstaan, onze spullen in pakken en vertrekken naar het vliegveld.

Het was een reis met geweldige mensen waarin veel is geleerd, gezien en gelachen!